Je bent hier: Home > Qigong

八段锦 Ba Duan Jin

De Chinese naam voor Zijde Oefeningen is ba duan jin, dat letterlijk acht-delig brokaat betekent. De hier geïntroduceerde series, elk onderverdeeld in acht oefeningen, zijn in beginsel identiek, maar zij verschillen in complexiteit. Er bestaan vele verschillende varianten maar in principe zijn zij bedoeld voor het verbeteren van de gezondheid in het algemeen.


De Hemel met Beide Handen Dragen Om de Drieverwarmer in Balans te brengen
双手托天理三焦 (shuang shou tuo tian li san jiao)

“De hemel met beide handen dragen reguleert alle interne organen” is vooral goed voor de meridianen die verbonden zijn met het Pericardium (yin) en de DrieVerwarmer (yang). De DrieVerwarmer bestaat uit drie onderdelen. De bovenste, shang jiao, bevat de organen boven het middenrif, het hart en de longen; zhong jiao de organen tussen het middenrif en de navel, de milt en de maag; en xia jiao de organen onder de navel, zoals de lever, nieren, de blaas, de dikke en de dunne darm.

Interne Gezondheid Effecten: masseert alle interne organen, stimuleert de circulatie en de toename van zuurstof in het bloed, goed voor rug en ruggengraat, verbetert de houding en doet vermoeidheid verdwijnen. Het vergemakkelijkt de beweging van de lichaamsvloeistoffen, het bloed en de Qì.
Lichamelijke Effecten: versterkt de spieren van de bovenrug, nek en schouders, armen, polsen en vingers.

Mentale en Emotionele Effecten: stimuleert interactie en gedrag die passend zijn en goed getimed in de situatie en de context; bevordert het tonen van respect, empathie, en op het juiste tijdstip de helpende hand bieden; bevordert het helder communiceren door goede woordkeuze; bevordert korte-termijn geheugen; zetel van bewustzijn, zelf-bewustzijn en de verbinding met en het leven in harmonie met de wereld. (Gelijk aan het Hart)

 


Een Adelaar schieten met Pijl en Boog
左右开弓如射雕 (zuo you kai gong ru she diao)

Hart, Longen en Dikke Darm meridianen
“Een Adelaar schieten met Pijl en Boog” is vooral gunstig voor de meridianen van Hart (yin), Longen (yin) en Dikke Darm (yang).

Interne Gezondheids Effecten: het opent de borstkas, hetgeen de gezondheid van het hart en de longen bevordert; verbetert de circulatie en zuurstofrijkdom van het bloed; goed voor de dikke darm.

Lichamelijke Effecten: versterkt de spieren van de rug, nek, schouders, armen, polsen en vingers.

Mentale en Emotionele Effecten: bevordert de emotionele balans; bevordert het snel weer terugkomen tot evenwicht na een emotionele reactie; bevordert het ‘groot’ denken en visie; bevordert het verwerken van verdriet en zorgen; bevordert onbevooroordeeld denken; zetel van de “Aha!” ervaring.


Reguleren van Milt & Maag door een Arm te Heffen
调理脾胃须单举 (diao li pi wei xu dan ju)

Maag (yang) en Milt (yin) meridianen

Het Scheiden van Hemel en Aarde (ook bekend als het Reguleren van Milt & Maag door een Arm te Heffen) is vooral bevorderend voor de meridianen verbonden aan de Milt (yin) en de Maag (yang).In de TCM functioneren de Maag en de Milt als ‘boodschappers’ bij de transformatie en verspreiding van verteerde materie. Door de interne organen te masseren door de armen te strekken helpt het de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam.

Interne Gezondheid Effecten: bevordert de gezondheid van Lever, Galblaas, Milt, Maag en de ingewanden.

Lichamelijke Effecten: versterkt de spieren van de onder- en midden rug, schouders, polsen en strekt de ruggengraat.

Mentale en Emotionele Effecten: bevordert het helder denken, besluitvaardigheid, inzicht en levenslust; zetel van motivatie en creativiteit.


Achterom Kijken naar de Maan
五劳七伤往后瞧 (wu lao qi shang wang hou qiao)

“Uitputting van de vijf interne organen overwinnen en de verwondingen van de zeven menselijke emoties genezen door achterom te kijken”

De Vijf Interne Organen (wu zang) zijn het Hart, de Lever, Milt, Longen en de Nieren.

De Zeven Menselijke Emoties (qi shang) die ziektes kunnen veroorzaken zijn: vreugde (opwinding), boosheid, verdriet, angst, piekeren, zwaarmoedigheid, schok. Naast het fysieke element is deze oefening kalmerend en verdrijft het vermoeidheid.

De oefening is vooral gunstig voor de meridianen van Lever (yin) en Galblaas (yang).

Interne Gezondheids Effecten: bevordert de doorstroming van het hoofd, sterkt het zenuwstelsel, stimuleert de Nieren, versterkt de ogen, nek en de schouder spieren. Een uitermate geschikte oefening tegen hoge bloeddruk en aderverkalking.

Lichamelijke Effecten: versterkt de spieren van de nek, bovenrug, polsen; maakt de taille slanker.

Mentale en Emotionele Effecten: bevordert het zich kunnen inhouden; doet de pijngrens verhogen door grotere ontspanning; bevordert vriendelijkheid en welwillendheid.


Het Hoofd schudden en de staart kwispelen verwijdert overtollig hart-vuur
摇头摆尾去心火 (yao tou bai wei qu xin huo) 

Laag brengen van hoofd en heupen laat Hart Vuur verdwijnen is vooral gunstig voor Hart (yin) en de Dunne Darm (yang).

Hart-vuur. Het hart heeft vuur als element en herbergt de geest (shén). Als het hart-vuur opspeelt vindt de geest geen rust.

Er zijn twee variaties op de uitvoering:

Interne Gezondheid Effecten: Vermindert spanning, gunstig voor het zenuwstelsel, bevordert de positieve, evenwichtige energie stroom door het hele lijf.

Lichamelijke Effecten: versterkt alle spieren van de rug, schouder en de nek.

Mentale en Emotionele Effecten: bevordert gepaste en getimede interactie en gedrag, passend bij de omstandigheden; versterkt het tonen van respect, attent zijn, en help bieden op het juiste moment; bevordert heldere communicatie door goede woordkeuze; versterkt het kortetermijngeheugen; zetel van bewustzijn, zelf-bewustzijn en het verbinding voelen met en leven in harmonie met de wereld.


Voorover Buigen en de Tenen Aanraken
北后七点百病消 (bei hou qi dian bai bing xiao)

Voorover Buigen en de Tenen Aanraken (ofwel De voeten aanraken met beide handen versterkt de nieren en de lendenen) is vooral gunstig voor de Nieren (yin) en de Blaas (yang).

Interne Gezondheid Effecten: versterkt de onderste rug- en beenspieren, gunstig voor de organen in de buikstreek, versterkt de nieren en de bijnieren.

Lichamelijke Effecten: versterkt de onderste rugspieren en alle beenspieren; sterkt en ontspant de rug- en schouder-spieren.

Mentale en Emotionele Effecten: versterkt de wilskracht, inzet en de verantwoordelijkheden die zorgen voor de eigen verantwoordelijkheid voor je leven; begrijpen dat leven zonder kracht de juiste manier is (”go with the flow”); de zetel van spiritualiteit en wijsheid.


Met Boze Ogen stoten
攥拳怒目增气力 (zuan quan nu mu zeng qi li)

Met Boze Ogen stoten (Vuiststoot met vurige ogen)

Interne Gezondheid Effecten: verbetert de doorstroming en het zenuwstelsel, versterkt de oogspieren.

Lichamelijke Effecten: versterkt de borstkas (borstspieren), de rug, schouders en de arm spieren; maakt de taille slanker.

Mentale en Emotionele Effecten: versterkt en verbetert de werking van de yang organen; de Dikke Darm, de Maag, de Dunne Darm, Blaas, Drie-verwarmer en de Galblaas.

De ruiterstand (Ma Bu) in deze oefening laat de Qi zich opslaan in Dantian. Het spannen van de spieren en het opensperren van de ogen laat de Qi door de meridianen stromen. Waar de Qi stroomt volgt kracht (Qi Li).


Ziektes los schudden
两手攀足固肾腰 (liang shou pan zu gu shen yao)

Deze beweging laat de energie los en stuurt deze terug naar de aarde, in plaats van uit de aarde omhoog te trekken. Andere namen van deze oefening ondersteunen deze aanname: “Zeven aandoeningen en honderden ziektes Verdwijnen en Laat je achter je liggen” en “Naar beneden reiken om ziekte te verdrijven.”

Aandachtspunten: door op de tenen te gaan staan komen Baihui (Du20) and Yongquan(KI1) op een lijn. Houd daarom het lichaan rechtop. Ontspan het lichaam en klap niet te hard terug.

Hoofddoel: de 12 hoofd meridianen en de 8 buitengewone meridianen te ontladen, de doorstroming van qi en bloed te stimuleren; ter voorkoming en behandeling van verschillende chronische aandoeningen.

Interne Gezondheid Effecten: massage van de interne organen; goed voor de wervelkolom, zenuwstelsel en het evenwicht. De oefening activeert het lymfe systeem in het bijzonder.

Lichamelijke Effecten: werkt op de spieren van de kuiten, dijen en de onderrug; goed voor het zenuwstelsel en het evenwicht.

Mentale en Emotionele Effecten: het ondersteunt de werking van de yin organen; Longen, Milt, Hart, Pericardium en de Lever.