Je bent hier: Home > Daoïsme

Verkoudheid en griep

De volgende aanpak is erg effectief niet alleen bij het verlichten van de symptomen van de verkoudheid of griep, maar ook kan het, mits vroeg genoeg toegepast, het ontwikkelen ervan voorkomen.

Bij een beginnende of al aanwezige verkoudheid of griep helpt het regelmatig stimuleren van de onderstaande punten.

Alle punten kunnen worden gestimuleerd door bijv. te drukken met de vingertoppen, of natuurlijk met naalden door een acupuncturist. Bij een beginnende verkoudheid (Binnen 24 tot 48 uur) moet eerst de Wind eruit gedreven worden door de stimulatie van LI4, LU7 en SJ5 en punten als GB 20, BL10 en DU16. Dit zorgt voor mobilisatie van weiqi aan de oppervlakte om de pathogeen eruit te werken, en ze openen openen de porieën waardoor je gaat zweten.

Een van de hoofdpunten is het "wonder" punt bekend als het "verkoudheid" punt op de duimmuis, op de lijn vanuit het midden van de wijsvinger. Bij een zich ontwikkelende verkoudheid is dit punt erg aanraak-gevoelig. 
Het "zere keel" punt staat bekend om het bijna onmiddelijk verlichten of opheffen van een zere keel. 

Hegu LI4, Zusanli ST36 en Sanyinjiao SP6 zijn erg effectieve punten om het immuun systeem een oppepper te geven wanneer ze samen worden gebruikt.
Bij een (mogelijke) zwangerschap mogen deze punten niet gebruikt worden, omdat LI4 en SP6 klassieke abortus punten zijn.
Waiguan TB5 en Neiguan P6 zijn zonder twijfel, twee van de meest effectieve punten voor het immuun systeem en de opbouw van vitaliteit.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de punten erg goed helpen!

sp6st36